Werking

Cetirizine is een medicijn tegen diverse allergieën. Om te kunnen begrijpen wat de werking van cetirizine is, is het belangrijk om eerst te weten wat allergieën doen met ons lichaam.

Allergieën

Er is sprake van een allergie als ons lichaam sterk reageert op prikkels uit onze omgeving. Hooikoorts is zo’n allergie. Als er sprake is van bijvoorbeeld hooikoorts, dan betekent dat, dat uw lichaam sterk reageert op graspollen en/of boompollen. Allergieën kunnen echter ook door andere prikkels ontstaan, namelijk door schimmels, huisstofmijt of huisschilfers, maar bijvoorbeeld ook door kwallenbeten of zelfs insectenbeten.

Bij een allergie reageert ons lichaam daar op. Dat kan op verschillende manieren en op verschillende plekken, zoals bijvoorbeeld in de neus, de ogen, de longen of op de huid.

Verschijnselen van allergie

Eén van de verschijnselen van een allergie is dat uw neusslijmvlies gaat ontsteken. Uw neus begint dan te jeuken, u gaat niezen en krijgt een loopneus met waterig slijm. Uw ogen kunnen ook gaan ontsteken. Ze worden dan rood, gaan jeuken en voelen vaak branderig aan. Hebt u last van hooikoorts, dan zijn zowel uw ogen als uw neus ontstoken.

Een allergische reactie van de longen uit zich vaak in benauwdheid en in sommige gevallen zelfs in een astma-aanval.

Een allergische reactie van de huid is te herkennen aan rode vlekken en jeuk, soms gepaard gaande met galbulten. In enkele gevallen kan dit uitmonden in netelroos, ofwel opgezette en jeukende plekken.

Werking van cetirizine

De allergische reactie in ons lichaam wordt veroorzaakt door het vrijkomen van de stof histamine. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van alle klachten die optreden bij een allergie. Cetirizine heeft de eigenschap dat het histamine blokkeert. Het blokkeert de h1 histamine receptoren. Door die blokkering komt er dus minder histamine vrij, waardoor ook de klachten af zullen nemen. Na het innemen van cetirizine zal het ongeveer een half uurtje duren voordat het echt begint te werken en deze werking zal ongeveer een dag aanhouden. Bij langdurige allergieën is het dus belangrijk dat u elke dag een tablet inneemt, net zolang tot de klachten zijn verdwenen.

Blijft u, ook na het herhaaldelijk innemen van cetirizine, klachten houden of zijn de klachten hevig, dan is het altijd raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Ook bij twijfel of als u gewoon wat meer informatie wilt kunt u het beste uw huisarts raadplegen.